DOK.REVUE

Jediný český časopis o dokumentu

ScrollováníZ filmu kanadského experimentátora Mikea Hoolbooma We Are Islands (2021). Foto CC

Báseň

Scrollování

24. 1. 2022 / AUTOR: Lukáš Senft

Aligátor nakousl policejní vůz. Zimbabwe prodá slonovinu za miliardy. Při nehodě ulétlo 133 milionů včel. Británie si věří, do roku 2050 prý odstraní emise. Svoje pítka TSK v Praze pravidelně kontroluje. Tropické teploty trápí poslední dny nejen Prahu a lidé často uprostřed rozpálené metropole… připomněla, že Británie byla vůdčí zemí průmyslové revoluce a stála v čele ekonomického růstu poháněného fosilními palivy… totiž odhryzl z policejního automobilu nárazník, Macron pošle Trumpovi nový dub přátelství. Uvedl, že by lidé neměli uhynutí stromu přikládat přílišný význam poté, co v americkém státě Montana havaroval kamion převážející úly. Včelí roje nad místem nehody komplikovaly práci hasičům, kteří se snažili zastavit unikající palivo, globální poptávka po zlatě v letošním prvním čtvrtletí meziročně vzrostla o sedm procent jídlo zdražuje tropy pokračují expedice Monoxylon III se vydala z řeckého přístavu Lavrio a jejím cílem bylo přeplout Egejské moře v replice neolitického člunu vydlabaného z kmene dubu Itálie chce tvrdě stíhat lodě s migranty. Kapitánce lodi, která zachránila tisíce migrantů, hrozí dvacet let vězení. USA a Polsko posílí vojenskou spolupráci. Íránský list vítal Abeho fotku výbuchu A-bomby. Falešné video se Zuckerbergerem dál na síti. Ve Všetatech hořela lokomotiva.

(…)

Jedné noci, když jsem usnul na gauči a předl jsem a stařena mě hřála dlaní položenou na mé páteři, jedné noci se mi zdál tento sen:

Stojím na zahradě, do vysokých olší se opírá vítr, bosé nohy schovávám v podmáčené louce. V trávě vidím kruh kamenů, v jeho středu oheň. Táborák, čpavý dým. Pak se branka zahrady rozletí a vběhne ovce, mohutná a s hutnou vlnou. Je rozhodná. Je naštvaná. Hnána posláním, které neznám, obíhá divoce kolem ohně, kopyta odhazují drny, potom se ovce zastaví a hlavou se vrhne do plamenů: kolem čela jí explodují jiskry, zahalí ji dým, ona ryje v uhlících. Bojuje s živlem, dokud nezbude než stuha kouře, a ona vyčerpaně klesne do popela. Přicházím blíž. Ovce ztěžka oddechuje. Žije, ale bílou vlnu pošpinily saze, její hlavu křižují černé šmouhy jako válečné barvy, jako popelec. Pak si toho všimnu: pravé oko zničily plameny, sklivec vytéká do žhavého mouru. Probudil jsem se.

V obýváku jsem ležel sám. Stařena míchala vývar, přidávala mrkev a petržel a solila a všechno to houstlo a sytilo se, a potom mě zavolala a vyndala křehké, kouřící maso, a my jej obírali, rozpadalo se, bylo nasáklé mrkví a petrželí a solí a půdou a sluncem, které mrkev i petržel vyhnalo ze tmy země, a na hladině hrnce se množila mastná kola, a my mlčeli, jedli jsme a to nám stačilo, já byl klidnější, v páře se ztrácely vzpomínky na sen a v mastnotě jsme předli a bylo nám teplo. A maso, mrkev, petržel i slunce nám klouzaly do žaludků.

---

Jedná se o úryvek z chystaného románu Lukáše Senfta Hranice člověka, který autor pojímá jako „text na pomezí beletrie, eseje a básní v próze“. Lukáš Senft je dokumentarista, spisovatel a antropolog. Za svou publicistickou činnost obdržel v roce 2017 cenu Novinářská křepelka a za svou antropologickou studii o návratu vlků na Broumovsko získal v roce 2020 Cenu CASA. V současné době vede rubriku esejů v časopise Tvar a pracuje v Sociologickém ústavu Akademie věd ČR. Kromě religionistiky studoval i dokumentární tvorbu na FAMU. Je jedním z tvůrců Filmu jako Brno, v němž studenti dokumentu společně se svým pedagogem Vítem Klusákem nabídli pohled na prvomájovou blokádu neonacistického pochodu v Brně. Jako režisér a kameraman spolupracoval s Českou televizí a jako vedoucí video redakce projektu Deset témat pro evropské volby spolupracoval s Deníkem Referendum. V roce 2021 byl jedním z porotců prvního ročníku Ceny za nejlepší dokumentární knihu, kterou udílí Mezinárodní festival dokumentárního filmu v Jihlavě. O nejednoznačné kategorii dokumentární literatury napsal úvahu pro dok.revue.