DOK.REVUE

Jediný český časopis o dokumentu

Propaganda je zbraň, stejně jako rakety nebo tankyZatracená práce. Foto Jeden svět

Rozhovor, Speciál Jednoho světa

Propaganda je zbraň, stejně jako rakety nebo tanky

5. 4. 2022 / AUTOR: Zuzana Gruberová

Režisérka filmu Zatracená práce a jedna ze zakladatelek jediné ruské nezávislé stanice TV Dožď Vera Kričevskaja mluvila na letošním Jednom světě ve vyprodaném kině Lucerna o novinářské práci a kremelské propagandě na frontové linii Putinovy války na Ukrajině.  V dok.revue s ní přinášíme rozhovor, snímek Zatracená prace je ke zhlédnutí na platformě JS online.

Film Zatracená práce ukazuje jednu epochu TV Dožď od jeho založení po jeho zákaz v Rusku. Jaká je situace TV Dožď dnes?

Dožď byl v březnu 2022 zakázán už potřetí. U předchozích zákazů jsme ještě byli schopni pokračovat ve vysílání, ale tentokrát už ne. V Rusku vám teď hrozí 15 let vězení za jakoukoliv informaci o válce, která nepochází od ruského Ministerstva obrany. Tedy jakákoliv zmínka o válce jako takové může být potrestána 15 lety vězení. Byli jsme zakázáni, zablokováni poskytovateli a museli jsme ukončit naše vysílání na YouTube. Většina postav, které jste viděli ve filmu, byla nucena opustit zemi. Já sama jsem také musela odejít. Ale před několika dny naši reportéři spustili nové vysílání zpráv na svých YouTube kanálech. Jsou tam slyšet hlasy z Ukrajiny, hlasy matek ruských vojáků. Vypadá to jako zprávy z undergroundu, ale je to lepší než nic. 

Co vás motivuje k tomu pokračovat v protestech proti Putinovi?

Já a mí kolegové jsme nikdy neměli žádné politické cíle, nejsme politická strana. Jsme novináři, máme jiné poslání. V různých těžkých momentech se ptáme sebe navzájem, proč pokračujeme s Dožděm. A ještě před válkou jsme dospěli k tomuto závěru: pokud se chce člověk cítit jako lidská bytost, musí něco dělat. Jinak ztratí sebeúctu a nevěděl by, jakou má roli ve světě.

Vera Kričevskaja. Foto Lukáš Bíba/Jeden svět

Jste v kontaktu se svými kolegy, novináři, kteří pracují na straně Kremlu a šíří dezinformace a propagandu? Měla jste vy nebo vaši kolegové šanci s nimi o tom mluvit a zeptat se jich, co cítí a co dělají?

Občas jsme se s nimi bavili, ale po válce už v kontaktu nejsme. Překročili všechny červené linie. Jsou to zločinci. Jsou to největší dodavatelé zbraní v této válce. Propaganda je zbraň, stejně jako rakety nebo tanky. Já jim říkám vojáci, ne novináři. A teď nechci mluvit o řadových vojácích, ale o top managementu, šéfredaktorech nebo jejich zástupcích, které znám poměrně dobře, známe se s mnohými z nich od devadesátých let. Kdybych někomu z nich zavolala před válkou, zvedli by mi telefon, z prosté úcty, ale teď už ne. Víte, tito lidé vědí velmi dobře, co dělají. Sledují Reuters a další mezinárodní zpravodajské agentury, všechno to vidí. Vědí velmi, velmi dobře, co dělají. A to je problém. Polovina lidí, kteří podporují tuto válku, jsou oslepeni, jejich mozky byly vymývány mnoho let. Nemají ponětí, co se ve skutečnosti děje. Ale tito lidé z vedení médií to vědí velmi dobře.

„Ukrajina se může stát součástí Evropy a svobodnou zemí se západními hodnotami a svobodami jen v případě, že bude svobodné Rusko.”

Jak se dnes mohou lidé v Rusku dostat k vysílání TV Dožď?

Facebook, Twitter a Instagram byly v Rusku zakázány. Lidé mohou tyto sítě používat jen skrze VPN (soukromá virtuální síť - pozn. red.), což je velmi malá skupina lidí. Ale YouTube je zatím stále povolen, i když nevíme, na jak dlouho. Proto je všechno naše současné vysílání na YouTube a tam se k němu ruské publikum může dostat.

Jak se díváte na současnou situaci v Rusku a na válku na Ukrajině?

Tato válka je obrovská tragédie, je to katastrofa. Myslím, že Ukrajina se může stát součástí Evropy a svobodnou zemí se západními hodnotami a svobodami jen v případě, že bude svobodné Rusko. Jinak se obávám, že je to nemožné. V Rusku jsme se dříve mohli spolehnout na naši ústavu. Teď se můžeme spolehnout pouze na naši tragickou minulost, z níž se můžeme buď poučit, nebo ne.